מהו פחד קהל? והאם זה מה שיש לי?

פחד קהל מופיע בהמון גוונים וצורות.

אולי גם אתם מדמיינים שאנשים הסובלים מפחד קהל הם אנשים מופנמים, ביישנים, נחבאים אל הכלים וכאלה שקשה להם עם תקשורת בין אישית.

ברוב המקרים, ההיפך הוא הנכון.
התופעה שכיחה דווקא אצל אנשים מוכשרים, תקשורתיים, הישגיים ובעלי סטטוס חברתי או מקצועי גבוה. אנשים שחותרים למצוינות.

למעשה, רוב המשתתפים בסדנאות ובתהליכים האישיים שלנו הם אנשים מובילים, אסרטיביים, בולטים. כאלה שמשפיעים בעוצמה על סביבתםבחלק גדול מהמקרים אתם לא תדעו ולא תדמיינו שהאדם שמולכם סובל מפחד-קהל כזה או אחר.

במקרים רבים, הפחד לא מלווה אותך 24/7 אלא מופיע רק בסיטואציות מאד מסוימות.
למשל: רק בעת 
דיבור מול קהל גדול.
רק בהופעה מול קהל של אנשי סמכות.
רק מול אנשים לא מוכרים.
רק מול חברים קרובים.
רק כשצריך לדבר על תוכן אישי ולא מקצועי.
רק כשיש במה מוגבהת. ועוד.

וזה רק מחזק את התחושה ש"כולם בסדר חוץ ממני"…

אז בואו נשפוך אור על התופעה וננסה לענות על השאלה מהו פחד קהל…

מהו פחד קהל?

50 גוונים של פחד קהל – גורמים וסיבות

  • טבע מופנם וביישני – אלו הם אנשים שמתארים חוויה של פחד קהל מגיל אפס. לפעמים מדובר באנשים רגישים מאד, או שכל המשפחה מופנמת. כלומר ההוויה שלהם רחוקה מהופעה מול קהל.
  • טראומת ילדות/נעורים בהופעה מול אחרים – אנשים שחוו אירוע מביך מול קהל (טקס שבועות בכיתה ב'…) ומאז קיים דפוס גופני של פחד כשהפוקוס עליך.
  • פרפקציוניזם – כשהציפייה שלך מעצמך היא לשלמות, יש סיכוי טוב שהופעה מול קהל תאתגר אותך. למעשה, חלק מהאנשים שחווים פחד קהל הם דווקא אנשים שנותנים הופעה מצוינת מול קהל!! הם מקבלים מחמאות – אבל מבפנים חווים חוסר תחושה, ניתוק, היעדר נוכחות, או בקורת עצמית קשה ומסרסת.
  • בעקבות התמודדות עם משבר חיים (פרידה / מחלה / אבדן) – כשמשבר פוקד אותך, המערכת הרגשית-גופנית עוברת טלטלה עזה, ולפעמים היכולת שלך לסמוך על החוסן הרגשי במצבי לחץ נפגע. פתאום מופיע פחד קהל שלא היה שם קודם.
  • תסמונת המתחזה – זהו פחד שמופיע אחרי קידום בקריירה – כשיש פער בין המעמד החיצוני לבין הדימוי העצמי מבפנים, ותחושה ש"אני לא באמת מה שהם חושבים שאני". ופתאום הגוף מתחיל לעשות בעיות מול קהלים מסוימים, בעיקר במקום העבודה.
  • דימוי גוף – ההרגשה שאני לא מספיק יפה/גבוה/רזה/מתאים גורמת לחלקנו להרגיש מבוכה עזה מול אחרים – בעיקר אם נדרשת לעמוד כך שרואים את כל הגוף.
  • רגשות מודחקים/טראומות מודחקות – בהופעה מול קהל יש הרגשה ש'רואים לי' ולא רק 'רואים אותי'. לעתים, פחד הקהל הוא מנגנון הגנה שנובע מקיומו של סוד כלשהו אי-שם בתוך המערכת הרגשית-גופנית, או רגשות לא מעובדים, שהחשיפה שלהם מסוכנת.

פחד קהל

פחד קהל: הזמנה לאהבה עצמית

דיבור מול אחרים הוא מצב שבאופן פרדוקסלי מפגיש אותנו עם עצמנו באופן חזק ועמוק – כשאחרים רואים אותנו מבחוץ גם אנחנו נאלצים לראות אותנו מבפנים.

וכאן האתגר.
מנסיוני, יש קשר הדוק בין התגברות על פחד קהל לבין קבלה ואהבה עצמית.

זו הסיבה שעבודה שבה גם הגוף לוקח חלק היא כל-כך אפקטיבית ביצירת שינוי ובשחרור פחד קהל. כשלומדים לעבוד בשיתוף פעולה עם המערכת הרגשית-גופנית, הפחד יכול להשתחרר כמו קסם.

לימוד טכניקות (טובות ככל שיהיו) לסטוריטלינג והופעה מול קהל איננו שלם בלי רובד של אהבה עצמית: להסכים לאהוב את עצמך כמו שבא לך שהקהל יאהב אותך.

איך לשחרר פחד קהל ולשנות התנהגות דרך עבודה עם הגוף? לחצו כאן לצפייה בסרטון או כאן להאזנה בספוטיפיי.  

 

המעבדה לדיבור מול קהל – תהליך עומק ליצירת שינוי מהותי בביטוי העצמי – היא שילוב בין לימוד פרקטי של כלים לביטוי אפקטיבי, לבין חוויה של אהבה והנאה עצמית.
אף אחד לא מלמד אותנו את זה. והתוצאות בהתאם.
למידע אודות המעבדה לדיבור מול קהל לחצו כאן.