העברת מסרים בזום – איך משמרים נוכחות בשיחת וידאו?

ארגונים גדולים, חברות קטנות ועסקים זעירים, למדו דרך המשבר הבריאותי-כלכלי שעבודה מהבית יכולה להיות מאד יעילה. הרבה עובדים חזרו מחל"ת במתכונת של עבודה רק או בעיקר מהבית.

ברור שהארגון עושה מאמץ לשמור על שגרת עבודה זהה ככל הניתן, ולשמר את אחדות וגיבוש הצוות, אבל הדברים עובדים קצת אחרת כשהתקשורת הבינאישית והארגונית נעשית רק או בעיקר דרך תוכנות וידאו כמו זום.

חשוב להבין מהם המחירים של מעבר לעבודה מרחוק, ולפעול כדי לצמצם את הפערים בתקשורת כדי לשמר את היכולת הארגונית להוציא לפועל תהליכים מורכבים ביעילות תוך שמירה על שביעות רצון מקסימלית.

במה שונה העברת מסרים בזום מהתקשורת המתנהלת פנים אל פנים?

  • במפגש הפיסי, אתם מפגינים נוכחות מלאה עם גופכם. בזום לעומת זאת, אתם בעיקר "ראש".
  • בחדר הישיבות אתם חולקים חלל עם עמיתים למקום העבודה. בשיחת הוידאו – אתם משדרים מחדר פרטי בביתכם. המשמעות היא שאין אוירה אחידה המשותפת לכל משתתפי הזום. יכול להיות שאחד יושב בגינה פסטורלית והשני בחדר כביסה צפוף. זה אומר שקשה יותר 'לצבוע' את הפגישה באווירה שאתם מכוונים אליה (למשל התלהבות מפרויקט חדש, או דריכות נוכח איום ארגוני) 
  • במפגש פנים אל פנים של 3 אנשים ויותר, מתקיימת דינמיקה רב-כיוונית בין המשתתפים לבין עצמם. ישנן שיחות צד. יש סמול טוק, יש תחושה של מעגל. כל זה לא מתקיים בזום. קשה לדבר בו-זמנית והתקשורת היא חד-ערכית יותר: אחד מול כולם לפי התור.

 

משמרים את העוצמה והנוכחות – גם בשיחת וידאו בזום


אם בעבר שיחות הוידאו היו משלימות את שגרת העבודה שלכם במשרד, הרי שכיום מדובר על השגרה בעצמה. אתם נדרשים להעביר תכנים לעובדים באמצעות סדנאות תקשורת בזום, לקיים פגישות שירות ומכירה ואפילו לקחת חלק בכנס אונליין.

בכדי שגם אתם תוכלו להפגין נוכחות מלאה ולגשר על הפער שבין האופליין והאונליין, חשוב להעניק תשומת לב לדברים הבאים:

לפני הפגישה בזום – איך יש להיערך?

  • קיימו את השיחה מחדר מסודר, נעים ומאורגן (הרקע שמאחוריכם הוא סוג של תפאורה).
  • ככל שתהיו יותר מרוכזים, כך תוכלו להפגין יותר נוכחות. לכן, חשוב לקיים את השיחה מחדר שקט. (וכן, גם כדאי ליידע את הילדים שבחצי השעה הקרובה אתם עובדים עם דלת סגורה).
  • מקמו את המצלמה כך שהפנים שלכם יהיו באמצע הפריים, ודאגו לתאורה שמאפשרת לראות את הפנים שלכם כמו שצריך. תאורה שממוקמת מאחורי המסך ומול הפנים היא אופטימלית. אם התאורה נמצאת מאחוריכם – לא יראו את תווי הפנים שלכם וההשפעה שלכם תצטמצם.
  • כמה דקות לפני השיחה בזום, פתחו את המצלמה ובצעו כמה טסטים. זו השקעה מאד משתלמת.
  • רגע לפני שאתם מצטרפים להזמנת הוידאו שקיבלתם, עשו עם עצמכם חימום פיסי קל: קפצו במקום, עשו תנועות ריקוד שאתם נהנים ממנו, עשו מתיחות או אימוני כוח עם משקולת קלה. הרעיון הוא להעיר את הנוכחות הפנימית שלכם ולהקרין אותה כלפי חוץ.
העברת סדנאות בזום

 

במהלך הפגישה בזום:

  • קשר עין חיוני וחשוב בכל סוג של תקשורת בין אישית בזום וגם במפגש פנים מול פנים, וגם כאשר מדובר על תקשורת בזום. בכדי "להביט" על שותפי השיח שלכם, זכרו כי עליכם להביט אל עדשת המצלמה ולא על המשבצת שלהם בחלון השיחה. ככל שתשמרו על עקביות עם מבט לעדשה, כך המסרים שתעבירו יהיו חדים ו"נשמעים" יותר.
  • מרחק המצלמה מכם: אתם לא חייבים להיות כל הזמן במרחק קבוע מהמצלמה. מומלץ לשחק מעט עם המרחק כדי לבטא קירבה או ריחוק מהפרטנרים שלכם לפגישה. בכדי להפגין נוכחות וקירבה אפשר לקרב מעט את הראש אל המסך. הבעת הרגשות תהיה מוחשית יותר עם קירבה למצלמה. כשאתם נשענים לאחור על כיסא המנהלים לעומת זאת, הטון המתקבל הופך רשמי, פחות מעורב ויותר מרוחק.
  • במידה ואתם מעבירים הדרכה לעובדים / לקוחות ורוצים לכתוב לעצמכם תזכורות לגבי התכנים, אתם יכולים למקם את הפתקים עם התוכן בסמוך לעדשה. אפשר ממש להדביק אותם על צידי מסך המחשב, קרבו את מקבץ הדפים שלכם לעדשה. כך, גם כשתרצו להציץ בראשי הפרקים שמנחים אתכם, המבט שלכם יישאר ממוקד והקהל לא יראה שאתם מציצים בדף. 
  • ואולי הדבר החשוב ביותר: העצימו את הנוכחות שלכם באמצעות הקול! שפת הגוף שלכם לא באה לידי ביטוי (לפחות לא בצורה מלאה), ובמקומה זהו הקול שהופך דומיננטי, מודגש, מורגש ומעצב את אווירת השיח והטון של המסרים שאתם רוצים להעביר. 

שרון גדרון מזמינה גם אתכם להצטרף לקורס אפקטיבי, אקטיבי וחוויתי לשיפור הופעה מול קהל! הקורס בנוי משלושה מפגשים בזום, כשעה וחצי כל מפגש. לפרטים נוספים והרשמה היכנסו ללינק או צרו קשר במספר 053-3443004.